Pelene i higijena

Iako se ranije smatralo da je period odvikavanja od pelena ključno vrijeme za usađivanje higijenskih navika kod djece, taj proces zapravo počinje puno ranije.

Različita djeca se različito ponašaju: neka više spavaju i manje se kreću, a neka su dulje budna i vrijeme dok su budna provode aktivno istražujući svijet oko sebe. Stoga je jako važno odabrati pelene koje će u svakoj od ovih situacija bebama osigurati neohodnu suhoću. To postižemo pravilnim odabirom veličine na prvom mjestu, odabirom kvalitetnih pelena, ali prije svega dobrim poznavanjem navika svog djeteta i njegovih potreba, te čestim provjeravanjem da li je „sve na svom mjestu“.

Manje bebe zahtjevaju češće mijenjanje pelena, pa ćete tako u početku Vašeg mališana presvlačiti i do 12 puta dnevno. Što je beba starija, ovaj broj se smanjuje, ali od samog početka pa sve dok beba nosi pelene, morate poštivati higijenska pravila:

  • Pelene mijenjajte odmah nakon što beba obavi veliku nuždu;
  • Ne čekajte da pelena „oteža“ od tekućine – promijenite ju na vrijeme, jer ne postoji pelena koja zauvijek može zadržavati tekućinu unutra;
  • Kod svakog mijenjanja pelena pažljivo obrišite sve dijelove pelenskog područja naročito vodeći računa o naborima, a ukoliko je potrebno – bebu operite mlakom vodom i dobro posušite prije stavljanja nove pelene, najbolje na zraku;
  • Ne zaboravite pelensko područje redovito mazati Baby care kremom i stavljajte je samo na čistu i suhu kožu.

Kako bi spriječili pelenski osip, važno je često mijenjati pelene i koristiti one koje osiguravaju brzu i dugotrajnu suhoću zbog dobrog distributivnog sloja, kao što je Double Care. Povremeno toplom vodom operite dječju guzu dok mijenjate pelenu i ostaviti da se koža dobro osuši prije nego stavite novu pelenu. Kad god možete dajte dječjoj koži priliku da diše te koristite što prirodnije proizvode za njegu. Iako se dječji puderi najčešće stavljaju na pelenski osip, postoje bolje solucije. Jedna od njih je svakako Baby care Violeta krema za njegu dječje kože sa bademovim uljem i shea maslacem.

Naravno, važno je ne zaboraviti da Vi temeljito operete ruke nakon što ste mališanima promijenili pelene, a svakako prije nego se s njima nastavite maziti.