Tata i pelene

Iako se često (i nepravedno) vjeruje u suprotno, muškarci su brži i spretniji u mijenjanju pelena bebama. Istraživanje je pokazalo da tate taj posao urade za minut i po, dok mama trebaju tri minute.

Stoga, dragi tata, ovdje ćemo samo za tebe napisati nekoliko savjeta zbog kojih ćeš– ukoliko ih se budeš pridržavao i pazio na svaki detalj – postati pravi šampion u mijenjanju pelene svom najdražem biću, a mama će ostati daleko iza tebe!

Beba , iako je vrlo mala ona je vrlo čvrsta i sasvim sigurno je nećeš slomiti ili povrijediti.

Možeš joj naškoditi jednino ako je treseš ili ti padne, ali to se naravno neće dogoditi jer ćeš biti iznimno oprezan i nećeš je bez nadzora ostaviti niti na jedan trenutak na presvlačilici, krevetu, stolu itd.

Dodatan oprez pri mijenjanju pelene male bebe ili presvlačenju bebe zahtjeva glavica, jer ti kao pravi mladi tata već znaš da bebin mali vrat nije dovoljno snažan da podnese težinu teške glavice. Važno je zapamtiti: u prva tri mjeseca težina bebine glave iznosi čak četvrtinu njene ukupne tjelesne težine!

Prema tome svaki put pri promjeni pelene, kad podižeš bebu prihvati je iza vrata kako joj glava ne bi pala prema nazad.

Presvlačenje se radi na slijedeći način:

  • Prije promjene pelene pripremi si sav pribor koji ti treba: čistu pelenu, vlažne maramice, čiste štramplice ili hlačice ako je potrebno, baby care kremicu za guzu....

  • Polegni bebu na leđa na površinu u visini svog struka, (presvlačilica, stol koji ćeš prekriti pokrivačem kako bi bebi bilo udobno dok joj mijenjaš pelenu) neka gornja plahtica ili pelena na podlozi za presvlačenje bude čista.

  • Skini bebinu odjeću. Ako se otkopčava na leđima - okreni bebu na bok pa ćeš ih lakše otkopčati.

  • Otkopčaj čičak pelene, jednom rukom uhvati obje bebine nožice (to ćeš učiniti tako da prekrižiš bebine noge stopalom preko stopala pa ih tada uhvatiš) te drugom rukom izvuci pelenu ispod nogu (ako se radi o pokakanoj peleni, pokušaj njome očistiti što više nečistoća s bebine guze). Zatim dok beba još uvijek leži na peleni, vlažnim maramicama očisti sve ostalo s guze (prljave maramice stavljaj na pelenu). Kad je gotovo izvuci pelenu ispod guze, umotaj sve zajedno u pelenu i čvrsto zalijepi čičkom. Važno je da sa guze ukloniš sve ostatke nečistoća.

  • Opet na isti način uhvati bebine nožice, podvuci čistu pelenu pod guzu, namaži guzu zaštitnom Baby care kremom, pusti nožice, omotaj pelenu preko guze i zalijepi čičak. Nemoj previše stisnuti pelenu - između trbuščića i pelena pokušajte ugurati prste. Ako stanu, a da nisi pristisnuo trbuščić, onda je dobro. Također ostavi prostora između nožica - nemoj navući pelenu previsoko. To je osobito važno kod dečkića. Također, dok pupak ne zacijeli, pelena ga ne smije prekriti. Zavrni rub pelene ispod pupka ili pak na peleni izreži komadić, kako bi se napravilo mjesta za pupak.

  • U svom pakiranju, pelene su čvrsto stisnute. Stoga je ako važno prije no što ju postaviš pelenu rastresti, kako bi sve komponente došle na svoje mjesto, te rukom podignuti zaštitnu trakicu koja sprečava isticanje tekućine sa strane.

  • Dodatni vodič za snalaženje: prednji dio pelene je manji u odnosu na stražnji. Na stražnjem dijelu se nalaze trakice za pričvršćivanje pelene, koje lijepiš na prednji dio.

  • Obuci bebi odjeću i to je to!

Uživajte!