Trudnički kalendar - 1. mjesec

1. tjedan

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci. Pitate se što će se još događati u ovom tjednu s Vašim tijelom i bebom koju pokušavate začeti? Čitajte dalje!

Vaša beba

Vaša je beba ovoga trenutka tek sjaj u oku dok pričate o tome kako biste jako željeli proširiti obitelj. Dobro, i jajašce u Vašem jajovodu. Ovo je Dan prvi od ukupno 280 dana koliko liječnici računaju trajanje trudnoće, odnosno začeće će se dogoditi tek za 14 dana. Znamo, znamo - totalno je zbunjujuće...

O čemu razmišljate?

„Zbogom menstrualnim grčevima, rublju za vrijeme mjesečnice, žudnji za čokoladom! Dobrodošli grčevi u trudnoći, rublje za trudnice i još veća žudnja za čokoladom!“

Vaše tijelo

Prva dva tjedna Vaše trudnoće zapravo i nisu trudnoća, Da, dobro ste ovo pročitali! Naime, kada Vaš liječnik ili primalja budu računali datum poroda, računati će 40 tjedana od prvog dana Vaše posljednje mjesečnice, a ne od dana kada je beba zapravo začeta (otprilike 14. dan od prvog dana mjesečnice).

Razlog tomu je što vrlo mali postotak žena (10 - 15 %) ima savršen ciklus, svakih 28 dana, te se ne može odrediti točan dan kada je došlo do oplodnje. U ovom periodu se Vaše tijelo zapravo priprema za trudnoću. Ukoliko planirate začeti, sada je pravo vrijeme da se ostavite svih loših navika – nikotina, lijekova, alkohola i prebacite se na zdravu prehranu.

2. tjedan

Vrijeme je da pređemo s riječi (i nadanja) na djela! U ovom tjednu će započeti Vaše veliko putovanje od „samo nas dvoje“ do „puna kuća ljubavi“. Kad smo već kod ljubavi – važno je zapamtiti da spolni odnosi u trudnoći nikako ne mogu naškoditi. Ovih ćete mjeseci biti ispunjeni osjećajima, stoga ne oklijevajte razmjenjivati nježnosti s partnerom.

Vaša beba

Potkraj ovoga tjedna će se dogoditi najveličanstvenije od svih svjetskih čudesa: začeće!

Jednom kada jajašce bude oplođeno, razdvojiće se na dvije jezgre, koje će sadržavati Vaše i gene Vašeg partnera (na primjer – tatine prelijepe oči i maminu fantastičnu kosu). Malena će se loptica ćelija dijeliti nanovo i nanovo i nanovo, uvećavajući se dvostruko svakih 12 sati. Na sreću, Vaš će rast ići nešto sporije od ovoga, iako ćete ponekad misliti da rastete baš ovom brzinom. Samo hrabro!

O čemu razmišljate?

„Stiže nam beba!“

Vaše tijelo

Sretan Vam tjedan začeća! Ovdje počinje dugačak put od djevojke do majke! Ovaj je tjedan sav u brojevima: Od 140 do čak 500 miliona spermatozoida će se pokušati probiti kroz jajovod do jajašca. Svega 200 će prijeći cijeli put, ali SAMO JEDAN će zaplesati ples pobjede na konačnom cilju!

Iako ovoga tjedna ima jako puno dešavanja – sva su ona „iza kulisa“ i vjerojatno nećete ništa osjetiti još najmanje jedan tjedan. Grčeve koje možda osjetite ćete vrlo lako prepisati ovulaciji ili toj jako začinjenoj hrani koju ste pojeli noć ranije.

3. tjedan

ČESTITAMO! Već ste tri tjedna trudni. Pitate se kako? Zahvaljujući čudesnom svijetu „trudničke matematike“. Naime, prema liječnicima, trudnoća traje 266 dana od trenutka začeća do poroda. Računa se od prvog dana zadnje menstruacije i tada trudnoća traje 9 mjeseci i 10 dana ili 10 lunarnih mjeseci odnosno 40 tjedana ili 280 dana. No samo oko 3% trudnica rađa upravo toga dana.

Vaša beba

Samo stoga što još uvijek niste sigurni da ste u drugom stanju, ne znači da se unutar Vašeg tijela ne dešavaju veličanstvene promjene.

O čemu razmišljate?

„Potpuno sam spremna za ovo! Da li sam spremna za ovo? Da, da, naravno, ja sam jaka, sposobna i odrasla osoba! Ma čekaj, da li se ovo zaista događa?! Ne mogu vjerovati da ću postati nečija majka!“

Vaše tijelo

Kada se Vaša beba uspješno smjesti na udobnoj stijenki maternice, možda ćete osjetiti malo „brljanje“ u trbuhu. Bez brige – to je prvi znak da je zadatak uspješno ispunjen.

Ukoliko ste u ovom tjednu nešto umorniji nego inače, osjećate da su Vam grudi napetije i bolne, nije baš sve samo umišljaj. Sve su to rani simptomi trudnoće. Vaše se raspoloženje također može naglo mijenjati (ovo je zacijelo samo procjena Vašeg partnera, Vi naravno vrlo dobro znate da ste uvijek jedna staložena i smirena mlada dama!). Za sve ovo su „zaslužni“ hormoni, koji će ovih dana doslovno divljati Vašim organizmom. Oni su tagođer i glavni krivac za strašnu iscrpljenost koja će Vas obuzimati ovih dana. Nadalje, tu je i iznenadna potreba za mokrenjem svakih 10 minuta. Imamo loše vijesti: to će Vas pratiti narednih 37 tjedana. Stoga se naoružajte na vrijeme Violeta toaletnim papirom, a u torbici neka stalno bude dostatna količina Violeta maramica. Suhih ili vlažnih, to Vam ostavljamo na izbor!

Ovo je tjedan kada se mogu pojaviti i prvi nagovještaji jutarnje mučnine. To što će Vam se čula izoštriti poput najfinijeg njuha labradora vjerojatno niti malo neće pomoći u cijeloj situaciji... No dobro. Vrijedilo je.

4. tjedan

Da li sam...? Je li moguće da sam...? O da. Već krajem ovog tjedna, koji je nekim čudom i završetak prvog mjeseca Vaše trudnoće, mjesečnica će izostati. A početi će velika avantura Vašeg života.

Spremni? Tri, dva, jedan!

Vaša beba

Vaš mikroskopski embrio se već dobrano naradio ovoga tjedna, stvarajući placentu, pupčanu vrpcu i osnove njenog/njegovog tijela.

Sada je građen od tri sloja, koja će se kasnije transformirati u različite dijelove tijela. Iz endoderma, ili unutrašnjeg sloja, će nastati unutarnji organi Vašeg čeda, jetra i pluća. Središnji sloj, ili mezoderm, su buduće srce, spolni organ, mišići i kosti, a ektoderm će se kasnije razviti u kožu, kosu, oči i živčani sustav. Vjerovali ili ne, ali bebica već sada izgleda kao malo biće.

Veličina bebe – kao točkica!

O čemu razmišljate?

Ukoliko se pitate koliko je točan test na trudnoću koji ste kupili u ljekarni, otkriti ćemo Vam tajnu: testovi reaguju na HCG hormon koji se u Vašoj krvi počeo stvarati već u prvom satu (da da, satu!) trudnoće. Stoga – ako vidite plus u prozorčiću – sigurno nije greška.

Vaše tijelo

Ovdje sve počinje. Jednom kada se beba smjesti u maternici i placenta počne rasti, Vaše će srce kucati nešto ubrzanije nego li je uobičajeno. Dobiti ćete dodatnih 15 otkucaja u minuti. Sve dok zapremnina krvi ne navikne na to „extra pumpanje“ (a to se neće dogoditi još nekoliko tjedana), vjerojatno ćete neprekidno osjećati umor. Ovo je, vjerujte, nabolje vrijeme da u dnevni raspored ubacite poslijepodnevnu drijemku!

Višak krvi putuje ravno u Vaše ionako osjetljive grudi – vrijeme je da razmislite o novom grudnjaku. Također, cerviks će ovoga tjedna omekšati i promijeniti boju – ova informacija će Vam koristiti isključivo ako želite impresionirati Vašeg liječnika.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora