Trudnički kalendar - 2. mjesec

5. tjedan

Iako ste trudni već četiri tjedna, vjerojatno ste to upravo doznali. Čestitamo! Jupiiii! Juhuuu! Činjenica da malo biće raste unutar Vašeg tijela se sada vjerojatno doima potpuno nadrealnom. Shvaćamo, no ipak potrudite se da o tome ne razmišljate previše. Umjesto toga, koncentrirajte se na to da za bebu napravite savršeni dom za boravak od narednih 9 mjeseci tako što ćete uistinu početi voditi računa o sebi. To znači – hranite se zdravo i krećite se (neki to još nazivaju i vježbanjem, no nama se i sam ova riječ već čini napornom... Samo opušteno!).

Vaša beba

Mikroskopsko srce Vaše bebe će u ovom tjednu početi kucati. Ipak, to se neće moći otkriti niti jednim od svih onih super-kul dopplera i ostalih uređaja, tako da će proći još neko vrijeme prije nego čujete one savršene otkucaje koje tako nestrpljivo očekujete.

Evo što je još „u izgradnji“:

Kucanjem srca, krv počinje kolati kroz majušno tijelo. Prvi organ Vaše bebe je počeo raditi! Začeci mozga, krvožilnog i živčanog sustava su već počeli s izgradnjom, jednako kao i svi ostali glavni sustavi.

Amnionska vrećica i posteljica (hotel i restoran Vaše bebe) se još uvijek formiraju. Beba je sada velika kao zrnce maka – čak 2 milimetra!

O čemu razmišljate?

Za slučaj da razmišljate o kesici čipsa ili velikoj pizzi – savjetujemo da misli odmah prebacite na voće – hrana koju jedete više nije samo Vaša. Nosite odgovornost i da zdravo hranite maleno biće koje nosite.

Vaše tijelo

Ako do sada niste pretjerano obraćali pažnju na ono što jedete – da, da, mislimo na svu onu brzu hranu u pauzama za ručak! – sada je pravo vrijeme da se okrenete zdravim i hranjivim namirnicama. Ovdje posebno naglašavamo uzimanje folne kiseline od prvog trenutka kada saznate za trudnoću, i o tome ćemo svakako još pisati. Prosječna trudnica treba oko 300 kalorija više dnevno. Dobro ste pročitali – VIŠE kalorija! Nije li sjajno biti u drugom stanju?

Na našoj stranici provjerite što organizam treba u trudnoći i počnite praviti vlastiti nutricionistički plan. Pogledajte tablicu zdravih namirnica koju smo pripremili, to će Vam pomoći. Naravno, trudnoća ne znači da se sada morate odreći svojih malih, slasnih gastronomskih poroka i jesti samo dosadnu hranu. Pri pravljenju plana svakako nastojte da zadovoljite prvo bebine potrebe, a neka šlag na torti (možda čak i doslovno – šlag na torti) bude ono što Vi želite jesti. „Super-hrana“, poput oraha ili jogurta, je uvijek dobrodošla – kako Vama, tako i bebici. Sjetite se ovoga kad Vas uhvati želja za preslanim i nezdravim grickalicama. Suho voće je idealna hrana koja će zamijeniti grickalice, a sada je pravo vrijeme i da potpuno zaboravite na brzu hranu. No, to ste ionako već planirali napraviti i prije trudnoće, zar ne?

6. tjedan

Iako Vi nećete znati spol Vaše bebe još nekoliko tjedana, znanost kaže da u ovom periodu možete intenzivno sanjati o spolu bebe koju nosite. Prepustite se intuiciji.

Vaša beba

Ovoga tjedna počinje period izuzetno ubrzanog ćelijskog rasta Vaše bebice, koja sada izgleda kao mali punoglavac – ima sitnu glavicu i repić. Oči, uši i usta su počele s formiranjem.

Bebino srce sada već uveliko kuca, iako je još pretiho da bi se čulo. Ruke i noge nikako ne izgledaju kao ruke i noge, nego kao pupoljčići, ali su ipak – ruke i noge koje se formiraju. Veličina bebe je oko 6 mm i teži kao tri čokoladne mrvice!

O čemu razmišljate?

Vjerojatno o tome kako Vam kronično nedostaje sna, iako ste se upravo probudili iz višesatne poslijepodnevne drijemke.

Vaše tijelo

Možete osjećati super-umor ili mučninu (ili super-umor i mučninu, ukoliko niste bili sretne ruke), a grudi su tek sada Vam super-osjetljive. Sve ovo je zasluga podivljalih hormona. I dalje...

Ukoliko ne možete ostati budni niti do druge polovice omiljene serije – slobodno okrivite bebu za to. Ekstremna iznurenost je jedan od prvih simptoma trudnoće i, iako će se Vaše tijelo uskoro donekle priviknuti i povratiti snagu, ipak postoji mogućnost da ćete zaspati usred ljubavne scene omiljenih likova iz serije. Ili, još gore, u sred Vaše!

Da biste si bar malo olakšali, svakako gledajte da ste što više odmarate. Iskušajte neke od bakinih „univerzalnih lijekova za umor“ ili jednostavno uzvratite udarac i počnite sa laganim vježbama – kratke šetnje, lagano istezanje ili satovi yoge za trudnice mogu biti od velike pomoći. Znamo da zvuči kao posljednja stvar koju sada želite raditi, ali vjerujte nam na riječ – pomoći će!

7. tjedan

Ukoliko ste jedna od „sretnica“ koje je pogodila „jutarnja mučnina“ – što je uobičajeni naziv za simptom trudnoće koji se, zapravo, može pojaviti u bilo kojem dijelu dana, imamo dobru vijest: neće trajati zauvijek. Ovo neugodno stanje obično prestaje početkom drugog tromjesečja.

Vaša beba

U ovom tjednu mozak bebe raste potpuno nevjerojatnom brzinom od 100 ćelija u minuti! Čudesno, zar ne? Vaše djetešce će vam uskoro moći mahnuti jer već ima razvijene dlanove, samo još prsti čekaju na svoj trenutak. Vanjski spolni organi već su tu, ali samo u obliku genitalnoga grebena, zato tako rano još nije moguće utvrditi hoćete li imati kćer ili sina. U ovom se razdoblju stvara nosna šupljina, počinju se razvijati mozak, očne leće i crijeva. Bronhiji se razvijaju u plućna krila, a srce već ima dvije klijetke.

Jeste li znali da plod u svom razvoju promijeni čak tri različite vrste bubrega? Pri rođenju djeluju najrazvijeniji bubrezi, a trenutačno najprimitivniji, proizvod kojih je plodova voda.

Beba je sada dugačka 13 mm, otprlike duljina jednog Tic Tac-a, a teži kao narančina košpica. Iako se doima sićušnom – već je 10.000 puta veća od začeća. Nevjerojatno...

O čemu razmišljate?

„Kako da uravnotežim prehranu kad zbog „jutarnje mučnine“ jedva progutam nekoliko kapi vode?!“

Vaše tijelo

Jutarnje mučnine Vas uistinu mogu iscrpiti. Stoga pokušajte neki od uobičajenih trikova: popijte nekoliko kapi svježe iscijeđenog limunovog soka; jedite nekoliko manjih, suhih obroka, poput prepečenca s tankim premazom maslaca ili pri ruci uvijek imajte tvrde bombone. Dokazano je i da će jako pomoći ako za sve okrivite partnera. Ne savjetujemo prečesto, ali nije zgoreg pokušati. Šalu na stranu: ukoliko u ovoj fazi primijetite gupitak težine ili simptome dehidracije, odmah se obratite svom liječniku. Vrlo je važno da obratite pažnju na dovoljan unos folne kiseline. Folna kiselina zapravo je predstavnik B-kompleksa, kojeg najviše ima u telećoj jetri, leći, grahu, špinatu i blitvi. Zbog svoje komplicirane strukture, u crijevima se može apsorbirati samo oko 50% ukupno unesene folne kiseline. Stoga se ne oslanjajte samo na namirnice, nego u ljekarni potražite i suplement koji će Vam najviše odgovarati.

8. tjedan

Još malo zbunjujuće trudničke matematike: Vaša je beba ovoga tjedna 6 tjedana stara, a ipak ste trudni 8 tjedana. Ni nama ovo još nije potpuno jasno, razumijemo Vašu zbunjenost. Hajde da vidimo što se događa ovoga tjedna.

Vaša beba

Od ovoga tjedna više nalikuje ljudskom biću. Očni kapci, gornja usna i vrh uskoro neodoljivog nosića su već formirani. Također, razvijaju se prstići na nogama i rukama, što ćete Vi jako dobro osjetiti nešto kasnije, kada počnu rani „satovi tjelesnog“ Vaše bebe. Bebino srce sada ima četiri komore i kuca brzinom od 150 otkucaja u minuti, štoje dvostruko više od Vašeg srca (čak i ako je Brad Pitt na ekranu).

Beba je duga dva i pol centimetra i jednako toliko teška, u gramima naravno.

O čemu razmišljate?

„Kolačići? Je li netko spomenuo kolačiće?“

Vaše tijelo

Sasvim vam je jasno da morate uzimati prenatalne minerale i vitamine, posebice folnu kiselinu, kako biste osigurali pravilan rast bebe. Ipak, na samu pomisao da progutate nešto od toga Vam se diže želudac? Bez brige, imamo rješenje! Uzimajte komprimate (tablete) tik prije spavanja ili uz hranu. Željezo je u ovom trenutku vrlo, vrlo važno, ali najčešće je i uzrok mučnine. Stoga birajte tečne sirupe ili bombone sa željezom, radije nego tablete.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora