Trudnički kalendar - 3. mjesec

9. tjedan

Ako nikada do sada niste vodili dnevnik – sada je pravo vrijeme da počnete! Iako je ovog trenutka trudnoća sve o čemu ste sposobni razmišljati, jednom kad rodite – jedva ćete se sjećati kako je bilo biti u drugom stanju. A kad ćete već provesti devet mjeseci stvarajući čudo – držimo da je dobra ideja da to i dokumentirate. Uz promjene u prehrani, važno je da intenzivirate i njegu kože i tako prevenirate nastanak strija. Naš savjet je da na još vlažnu kožu nakon jutarnjeg tuširanja nanesete bademovo ulje. Nakon što se koža osuši, utrljajte hranjivu kremu bogatu she maslacem i uljima.

Vaša beba

Već se odaziva na pritiske maternice i kreće se golemim prostorom koji mu je na raspolaganju. Mora dobro iskoristiti prostor koji ima jer će ga svakim danom biti sve manje. Plod neprestano raste, u ovom razdoblju približno dva milimetra na dan. Ovaj se tjedan počinju razvijati hrskavica i jezik, a razvijena je već i osnovna struktura očiju. Prstići i dalje rastu!

Beba je sada duga 15 milimetara (kao maslina) i teška oko 2 grama (poput najmanjeg novčića).

O čemu razmišljate?

I dalje razmišljate o kolačićima... Jeste li danas uzeli dnevnu dozu folne kiseline i željeza?

Vaše tijelo

Ovo je prekrasni trenutak kada je Vaše tijelo divno zaobljeno i ima ženstvene konture, a još uvijek ne izgledate kao trudnica. Uživajte u svakom trenutku! OK, možda ćete morati u shopping po novu kolekciju grudnjaka, ali ne pretjerujte: iz tjedna u tjedan situacija s veličinom će se mijenjati.

Ukoliko se oko alveole bradavice pojave male kvržice – ne zabrinjavajte se. To je sasvim normalna pojava u ovoj fazi.

10. tjedan

Vrijeme mučnine je na izmaku, a dolazi potpuno novo vrijeme velikih promjena raspoloženja: sretna, tužna, plačna, ljuta – i sve to za 30 sekundi. Nikada nitko neće razumjeti zašto plačete na peto repriziranje „Prijatelja“, stoga se i ne trudite da objasnite.

Vaša beba

Krajem 10. tjedna beba službeno prelazi iz „embrija“ u „fetus“, što u doslovnom prijevodu znači „maleni“. Još doslovniji prijevod kaže: „Ja postajem sve veći i veći, a uskoro ćeš i ti!“

Druga čuda: prstići su potpuno razvijeni, a zglobovi počinju s formiranjem. Pametna glavica ubrzano raste, jer mozak traži sve više prostora za sebe: svake minute je veći za nevjerojatnih 25.000 (!!!) neurona. I da: taj čudnovati repić, zapravo nastavak kralježnice, je potpuno nestao. Sada već izgledam kako bebica.

Beba je narasla do 3.5 mm, ali je udvostručila težinu i sada teži „gigantskih“ 5 grama. Skoro kao brazilski oraščić.

O čemu razmišljate?

Misli o kolačićima se smjenjuju s mislima o jumbo pizzi. Držimo Vam fige da ste oboma odoljeli.

Vaše tijelo

Zbog hormona koji i dalje divljaju, vrlo je moguće da ćete naredinh nekoliko tjedana ići iz jedne emotivne krajnosti u drugu. Ukoliko se osjećate posebno potišteno, svakako razgovarajte o tome sa liječnikom, jer su prenatalne depresije prilično česta pojava. Niste sami u tome, većina žena prolazi kroz ovu fazu u prvim tjednima trudnoće.

Redovita vježba i pravilna prehrana su Vam saveznici u ovom periodu. Ipak, ukoliko se rasplačete na tugaljive pjesmice ili dirljive TV reklame – bez brige. Niste jedini. Nađite najtužniju kompilaciju pjesama i dobro se isplačite. To je sasvim OK.

11. tjedan

Do sada ste sigurno primijetili da je trudnoća i suzdržavanje i pretjerivanje, sve odjednom? Odbiti ćete čašu finog vina ali, što se Vas tiče, ta porcija sladoleda može biti i duplo veća. Još 29 tjedana...

Vaša beba

Svi vitalni organi su formirani i funkcioniraju, tako da se mogućnost vanjskog utjecaja na malformacije u velikoj mjeri smanjuje. Kakvo olakšanje!
Uši su skoro u potpunosti formirane, a stvaraju se ležišta za nokte na prstima ruku i nogu. Glava bebe je u ovom tjednu skoro srazmjerna veličini tijela. Sada je, dakle, pravo vrijeme da ga počnete zvati „moja mala tikvica“ – i bit ćete potpuno u pravu! Iako su spolni organi skoro potpuno formirani, svladajte potrebu da počnete s uređivanjem dječje sobe u bojama za dječake ili djevojčice – spol bebe ćete moći vidjeti tek za nekoliko tjedana.

U narednih 9 tjedana bebina veličina će se povećati za čak 30 puta, a veličina će se utrostručiti. Ipak, za sada je beba teška 10 grama (kao dvije kesice šećera uz kavu), a dugačka je oko 5 cm.

O čemu razmišljate?

„Naravno da je u redu da se rasplačem na reklamu za čokoladu. Pa ta krava je naporno radila da bi proizvela toliko zdravog mlijeka!“

Vaše tijelo

U ovom periodu se mogu pojaviti ne baš ugodne glavobolje. I dok su acetaminofeni bezopasni u trudnoći, jače tablete protiv bolova pod svaku cijenu trebate izbjegavati. Pokušajte sa tradicionalnim hladnim oblogama i laganim masiranjem glave. Opuštanje u zatamnjenoj sobi nikada nije na odmet. Nažalost, žene sklone migrenama u trudnoći mogu imati više neugodnosti. Svakako se za ovakav problem obratite Vašem liječniku.

Sigurni smo da ste do sada već stekli naviku da uzmete dnevnu dozu vitamina, minerala, folne kiseline i željeza.

12. tjedan

Ukoliko ste do sada ljubomorno čuvali tajnu – sada je vrijeme da cijelom svijetu obznanite sretne vijesti! Mi smo uz Vas: sasvim je OK da na sav glas povičete „Trudna sam!!!“ obitelji, prijateljima, poznanicima... a možda i kojem potpunom strancu? Zašto da ne – trudni ste i život je lijep! Sada ste i službeno „čudo prirode“.

Vaša beba

Ovoga tjedna je Vaša beba otkrila da može gutati i to prakticira cijelo vrijeme uzimajući male gutljaje amnionske tekućine u kojoj pluta. Ako ste se do sada pitali kako beba diše u svoj toj vodi koja je okružuje, evo odgovora: bebe primaju kisik putem posteljice koja ubacuje krv u njihovo tijelo i ne dišu svojim plućima. Misterija riješena!

Beba je sada duga 6.5 cm i teška 18 grama. Da Vam pomognemo: to je dužina, a i težina Vašeg malog prsta.

O čemu razmišljate?

„Konačno mogu nositi majicu na kojoj piše: „Nisam DEBELA, TRUDNA sam!“

Vaše tijelo

Nismo Vam do sada spomenuli, ali sada je pravo vrijeme: zdrave desni i zubi su od ogromne važnosti tokom cijele trudnoće. Sada se povećava opasnost od prenatalnog gingivitisa ili paradentoze. Također, loše stanje zuba i zubnog mesa može dovesti do prijevremenog porođaja i nižom težinom novorođenčeta. Stoga – obavezno posjetite zubara, ali svakako ga upozorite da ste u drugom stanju.

Tijekom cijele trudnoće posebnu pozornost obratite na higijenu usne šupljine.

Također, u ovom tjednu se ultrazvučnim testom, koji se zove nuhalni nabor, utvrđuje rizik od Downova sindroma, odnosno trisomije 21. kromosoma u ploda. To je najčešća kromosomska nepravilnost živorođenog djeteta. Promjena uglavnom nastaje slučajno, u trenutku sazrijevanja spolne stanice jednog od roditelja, uglavnom majke. Stručnjaci svim trudnicama savjetuju pregled!

13. tjedan

Dobrodošli u posljednji tjedan Vašeg prvog tromjesečja! Od danas sve kreće na bolje – umor prestaje, Vi se osjećate fenomenalno i puni ste energije, a i te grozne mučnine su prestale. Hura! Nagradite se izlaskom u omiljeni restoran ili, još bolje, kratkim prije-bebe odmorom i putovanjem s partnerom. Sad je pravo vrijeme za romantični vikend!

Vaša beba

Beba sada već može – sisati palac! Ako ste dovoljno sretni, možda ga čak i ulovite u tome na slijedećoj slici ultra-zvuka. Očni kapci se formiraju i spremaju zaštititi oči, kosti se formiraju, a crijeva više nisu dio pupčane vrpce, nego su unutar trbuščića.

Što se to čuje? Vilinski pjev? Može biti i Vaša beba: glasnice se već formiraju. Imamo li to novog Pavarottija?

Beba je dugačka 7.5 cm i teška 30 grama. Otprilike kao snack čokoladica. Ona koju, naravno, NISTE pojeli, jer se već uveliko zdravo hranite.

O čemu razmišljate?

„OK, sad mi je sva odjeća preuska. Idem u kupnju i ne dolazi u obzir da se vratim doma prije nego nađem nešto u čemu izgledam fe-no-me-nal-no!“

Vaše tijelo

Reći ćemo samo dvije riječi: IMPRESIVAN DEKOLTE! Iskoristite novonastalu situaciju u potpunosti. Ako mislite da ste sada „veliki“, drage naše – još ništa niste vidjele...

U ovom periodu je moguće da primijetite mliječni iscjedak iz rodnice koji Vas može pratiti tijekom cijele trudnoće. To je sasvim normalno i ne trebate se zabrinjavati. Sve o čemu trebate misliti je dovoljno dnevnih Violeta uložaka uz Vas i stvar je pod kontrolom.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora