Trudnički kalendar - 4. mjesec

14. tjedan

Sada i službeno – došli ste na početak drugog tromjesečja i u najljepše tjedne „drugog stanja“. Čestitamo! Izgledate bolje nego ikad, sijate više nego ikad i cijeli svijet je Vaš. Odlično vrijeme da se trudnoća proslavi.

Vaša beba

Ovoga tjedna smo dobili otiske prstiju – kako to odraslo zvuči, zar ne? Vjerovali ili ne, maleni/malena su ih kreirali sami, plivajući u plodovoj vodi. Vrat je dobro razvijen i brada fetusa više ne leži na grudima.

Beba je utrostručila svoju veličinu u odnosu na razdoblje prije tri tjedna. Vi, na sreću, niste  Sada je duga 9 cm i teška čak 60 grama!

O čemu razmišljate?

Vjerojatno Vam se u ovoj fazi čini da nikada nitko nije bio tako lijep u trudnoći ka Vi. To misli i Vaš partner, a mi se slažemo s Vama! Go girl!

Vaše tijelo

Trbuščić je malo zaobljen, a Vi se osjećate bolje negi ikad. Stigli ste do svjetla na kraju prvog tunela (da, da – bit će ih još...). Udovoljite sebi: vikendom odrijemajte duže, pošaljite partnera u ponoć po još sladoleda ili dopustite mami da brine o Vama kao da ste ponovno mali, uzmite slobodan dan na poslu i provedite ga u prirodi. Ukratko: ovo je pravi trenutak da priuštite sebi sve ono od čega ste se ranije ustezali. Život je lijep!

Ako ovog tjedna osjetite blage kontrakcije – bez panike! To se Vaši ligamenti rastežu i prave mjesta za malog „podstanara“. Maternica je veličine grejpfruta, a u trudnoći će se povećati čak 1000 puta.

15. tjedan

Prvotno uzbuđenje je do sada vjerojatno iščezlo i sada ste sasvim naviknuti na cijelu priču o trudnoći. I što ćemo sad? Sada – dobrodošli u klub iščekivanja! Još 26 tjedana je pred nama – uživajte u svakom. Već je moguće vidjeti spol bebe na ultrazvuku. Predlažemo da danas u dnevnik upišete: Čekam. I sretna sam. I ovjekovječite trenutak fotografijom.

Vaša beba

Većina žena ne osjeti stvarno pomjeranje bebe do 17. tjedna trudnoće, ali to ne mijenja činjenicu da Vaše čedo već sad pravi ludu zabavu u plodovoj vodi koju trenutno naziva domom. Stoga, ukoliko osjetite škakiljanje u donjem dijelu trbuha – to vjerojatno nije glad. To je prvi bebin poziv na tulum.

Iako su mu oči čvrsto zatvorene, fetus već sada raspoznaje svjetlo od tame. Ne potcijenjujte njegovu veličinu! U narednih nekoliko dana će rasti brže nego ikad, a Vaša je dužnost da mu pomognete pravilnom prehranom i sa dovoljno tekućine.
Beba je sada teška cijelih 100 grama, a duga 12 cm. Kao rebro omiljene čokolade.

O čemu razmišljate?

„Kako je moguće da sve ide tako sporo i tako brzo, sve u isto vrijeme?“

Vaše tijelo

Do sada Vam se vjerojatno vratila sva energija, ali ne pretjerujte. Jako je važno da odmarate. Beauty sleep sada ima potpuno novo značenje. Ako Vam, sada već poodmakli trbuščić, smeta da se udobno namjestite za spavanje, okružite se jastucima i stvorite si „gnijezdo“. Temperatura sobe je vrlo važna: ukoliko osjećate da Vam je toplo, slobodno prozore ostavite odškrinutim. Liječnici preporučuju da tijekom trudnoće spavate na lijevoj strani zbog boljeg protoka krvi. Nemate ni jedan razlog da ih ne poslušate.

16. tjedan

Zanimljivo je kako svi koji pričaju o čarima trudnoće nikada ne spominju otečen nos, neuralgije na koži, bolove u leđima i nagle promjene raspoloženja. Bez brige: niste jedini kojima se to događa, a i sve će ionako za koji mjesec biti stvar prošlosti, kada zagrlite to malo, mirisno klupko koje je dio Vas.

Vaša beba

Već uveliko pravi različite grimase: zijeva ili se mršti, pa čak i smije. Držimo fige da nešto od ovog performansa „uhvatite“ na ultra-zvučnom pregledu.

Ukoliko za tim postoji opravdana potreba, u ovom će Vas tjednu liječnik uputiti na test amniocinteze. Suštinski, radi se o vađenju malog uzorka plodove vode, koji determinira dvojbe o genetici Vaše bebe.

Beba je sada teška 135 grama i duga 16 cm. Upravo veličine – Vaše maskare!

O čemu razmišljate?

„Još. Samo. Pet. Mjeseci. Do. Potpune. Promjene.“

Vaše tijelo

Moramo Vas razočarati: to što možete namirisati sve, ali baš SVE u krugu kilometra oko Vas ne znači da ste najednom dobili super-moći, nego jednostavno da su osjetilne papile u Vašem nosu došle u fazu iznimne osjetljivosti, što se često događa u trudnoći. Penekad „super-njuh“ može biti i iritantan ili čak rezultirati krvarenjem iz nosa, ali nema mjesta brizi – i ova će neugodna faza „drugog stanja“ uskoro biti završena.

U ovoj fazi su Vaše grudi preosjetljive i naročito bolne. Možete primijetiti i lagani iscijedak – to je kolostrum, prvo mlijeko koje Vaše grudi proizvode pripremajući se za veliki zadatak. To su dobre vijesti ovog tjedna 

17. tjedan

Bujica hormona se vjerojatno već stišava i vraćate se u emotivnu ravnotežu. Iako ste se Vi već navikli na misao o trudnoći, vjerojatno s nestrpljenjem očekujete pomjeranje bebe.

Vaša beba

Beba u ovom tjednu ubrzano skladišti masnoće, koje će osigurati da joj bude udobno i toplo. Do kraja trudnoće će spremiti između 2 i 6% svoje težine u masnoći. Do sada već razvija reflekse i uveliko žmirka, guta i sisa.

Duga je 11 cm, a teži 142 grama.

O čemu razmišljate?

„Čekaj, da li sam danas osjetila micanje u trbuhu?“

Vaše tijelo

Nakon što ste veći dio života proveli nastojeći da ne dobijete prekomjernu težinu, sada su se stvari okrenule i većinu vremena razmišljate kako da dobijete na zdravoj težini. Tijekom cijele trudnoće ćete se udebljati oko 14 kg, no kilogram gore ili dolje ne predstavlja problem, sve dok se držite zdrave prehrane i balansiranog unosa zdravih tvari u organizam.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora