Trudnički kalendar - 6. mjesec

22. tjedan

Ukoliko Vam se lista stvari koje morate učiniti za bebu prije nego li ona stigne čini sve duljom svaki dan, ne zabrinjavajte se. Niste jedini. Dogovorite se s partnerom da bar jedan dan u tjednu, ili bar jedno veče, zajedno radite stvari samo za Vas dvoje, u kojima oboje uživate. I pridržavajte se toga.

O čemu razmišljate?

Ovo je vjerojatno trenutak kada ste spoznali da cijela ta priča s bebom nije jednokratna niti privremeno stanje. Tu je za cijeli život i ništa više neće biti isto. Čestitamo, to je trenutak kada ste potpuno odrasli.

Vaša beba

Sve je snažnija i veća. Upravo je otkrila čulo osjeta, jer su nervni završeci već formirani, pa se zabavlja potezanjem pupčane vrpce i dodirivanjem svog lica. Mali budući Einstein u ovoj fazi razvija mozak velikom brzinom i to će se nastaviti sve do pete godine života. Kada slijedeći put pročitate da se karakter djeteta razvija do pete godine – sjetite se da je to počelo već sada, u 22. tjednu trudnoće.

Beba je sada teška 420 gr i duga 30 cm od glave do pete – kako ćete ju, od sada pa sve do kraja prve godine života, mjeriti. Do sada je noge držala sklupčanima u tzv. fetalnom položaju, pa smo ju mjerili od glavice do – guze.

Vaše tijelo

Nažalost, „jesti za dvoje“ nikako ne znači da se sada možete prekrcati hranom. Dostatno je u organizam unijeti svega 300 kalorija više, što je u stvarnosti šaka suhog voća ili mali milk shake. Ukoliko imate neodoljivu potrebu za sladoledom – OK, samo naprijed, uzmite MALU porciju, ali ukoliko se ova želja javlja za doručak, ručak i večeru, radije se odlučite za voćni jogurt. Najbolje bi bilo da ga sami napravite: oko 150 grama voća po želji i 200 dcl jogurta stavite u blender, a potom na kratko smjestite u zamrzivač i pretvarajte se da je to najbolja porcija sladoleda koju ste ikada okusili. Autosugestija je sjajna stvar kada je koristite za više ciljeve.

Naš je savjet da dnevnu prehranu podijelite u pet ili šest manjih dnevnih obroka, koji će Vas držati sitom i na sigurnoj distanci o prejedanja.

23. tjedan

Već ste potpuno naviknuti na drugo stanje: izgledate prekrasno, osjećate se fantastično i svaki dan je kao Vaš rođendan. Nadamo se da koristite sve prednosti koje imaju trudnice: ne čekate u redovima, nego Vas puštaju naprijed, ustupaju Vam mjesto u gradskom prijevozu... Svi već znaju da ste posebni. I jeste!

Vaša beba

Iako će proći još neko vrijeme prije nego beba počne uistinu disati, već sada vježba udisanjem i izdisanjem – plodove vode. Vrijedan mali čovjek, morate se složiti. U naredna četiri tjedna će udvostručiti duljinu i težinu (svoju, ne Vašu. Dobro, možda ipak i svoju i Vašu zbog ubrzanog stvaranja masnih naslaga). Uzimate li dovoljno Omega 3 masnoća?

Beba je sada teška 440 grama, a duga 31 cm. Da Vam dočaramo: to je veličina knjige, Harry Potter recimo.

O čemu razmišljate?

„Uopće mi ne morate reći da izgledam veličanstveno u ovoj haljini visokog struka. Ja to i sama znam!“

Vaše tijelo

Višak od nekoliko kilograma, koliko sada nosite, nije koncentriran samo na trbuh, nego i na Vaše grudi. Jeste li sigurni da imate odgovarajući grudnjak koji ih ispravno podupire? Sav ovaj dodatni pritisak nose Vaša leđa i ramena. Stoga je bol u leđima uobičajena u ovoj fazi. Pomozite si hladnim oblozima: u mekanu pamučnu vrećicu ubacite kockice leda i zamolite partnera da Vas njima izmasira. Ukoliko ste oduvijek bili znatiželjni kako funkcionira akupunktura ili profesionalna masaža – sada je pravo vrijeme da ju isprobate. Bezbolno je i uistinu može pomoći. Naravno – obratite se stručnjaku.

Da vježbate – plivate, šetate, radite lagane vježbe istezanja – već znamo, pa Vas na to nećemo napominjati.

24. tjedan

Do sada ste sasvim navikli na misao da ćete uskoro biti mama (možda Vas je uvjerilo i to što više ne možete vidjeti svoje nožne prste). O svim svojim strahovima, a sigurni smo da ih imate bez obzira na sve naše savjete, obavezno razgovarajte. S partnerom, obitelji, prijateljima, liječnikom ili potpunim neznancem kojeg ste upravo upoznali. Verbaliziranje strahova će Vam pomoći da ih nadiđete i, kada dođe taj važni trenutak, u luku majčinstva uplovite mirni.

Vaša beba

Možda Vi mislite da beba samo sjedi besposlena, dok Vi morate odrađivati sav taj posao za njen dolazak na svijet. Niti blizu! Sada je skoro u potpunosti formirana, razvija pluća, kosti su sve čvršće, a vrlo pozorno prati sve zvukove koji dolaze izvana. Prvi i najvažniji je – zvuk Vašeg srca. Čestitamo – upravo je stvoreno jedno malo biće koje će – za razliku od svih ostalih bića na ovoj planeti – otkucaje Vašeg srca držati najljepšim i jedinim umirujućim zvukom od svih drugih zvukova. To je veza koja će trajati, pazite sad: CIJELI ŽIVOT.

Beba je duga 33 cm, a teška (WOW!!) pola kilograma.

O čemu razmišljate?

„Ne, stvarno, GDJE su mi nožni prsti?!“

Vaše tijelo

Opadanje kose u trudnoći je još jedan od mogućih simptoma o kojima Vam ranije nisu pričali. Ne zabrinjavajte se: nakon poroda će Vaša kosa ponovno biti gusta i sjajna kao prije. Sve što sada možete napraviti je da ne pretjerujete s iznosom koji izdvajate za njegu kose. Svakako izbjegavajte kemijske tretmane i povremeno si pripremite masku za kosu u kućnoj radinosti: dovoljno je jedno jaje i tri žlice maslinovog ili, još bolje, arganovog ulja koje ćete utrljati duboko u korijen i vlasi i ostaviti da djeluje pola sata, a potom isprati vodom i blagim šamponom.

Održavate li redovno higijenu usne šupljine? Samo napominjemo...

25. tjedan

Vi najbolje znate kako Vam je u ovom tjednu, sa svim tim oteklinama koje su se sa grudi proširile na sve djelove tijela: ruke, noge i, posebice, prste. Stoga Vam nećemo pametovati, ali želimo Vam poručiti slijedeće: PREKRASNI STE! To mislimo i mi i Vaš partner i Vaša obitelj i prijatelji. Zaboravite sve enciklopedije koje ste do sada pročitali: Vi ste, baš Vi, čudo prirode.

O čemu razmišljate?

Vjerojatno o tome kako Vam, nakon odjeće, više ni cipele nisu ispravne veličine. Nećemo Vam pristajati na muku. Razumijemo Vas i suosjećamo. Još jednom: pre-kras-ni! Vjerujte nam na riječ.

Vaša beba

Ne, nije Vam za stalno smjestila nožicu između rebara. Samo se zabavlja – zamislite koliko bi samo Vama bilo dosadno da ste u tako skučenom prostoru cijelo vrijeme. Nećemo duljiti: sve se razvija takvom brzinom da je i nama postalo teško da ju pratimo. Noge i ruke, kosti, nervi završeci, kapilarna mreža... Nećete nam zamjeriti ako kažemo da je ovo bio naporan tjedan – ne samo za Vas, nego i za bebu.

Duga je 34 cm, a teška 600 grama.

Vaše tijelo

Sigurno ste do sada shvatili da „grčevi u nogama“ nisu samo onih tisuću mrava koji Vam se popnu uz nogu kada dugo sjedite u jednom položaju. Kako smo odlučili da Vas ovog tjedna ne nerviramo dodatno, imamo samo jednu riječ: kalcij. Zapravo, dvije riječi: kalcij i masaža. Konzultirajte liječnika, ako baš imate želju, ali jedino će Vam ove dvije stvari pomoći. Za utjehu: još malo i gotovi smo. Sve ćete ovo, mada Vam sad izgleda nevjerojatno, za svega 15 tjedana potpuno zaboraviti. Ah da: ta crna linija od pupka na dolje koju ste ovog tjedna primijetili neće tu i ostati: radi se o pojavi nazvanoj linea negra, koja nestaje odmah nakon poroda.

Ono što Vas još čeka ovoga tjedna na pregledu su krvne pretrage, odnosno test na dijabetes. Stoga savjetujemo da se ovog tjedna suzdržite od slatkiša ili zaslađenih pića. Slatka pića smo spomenuli tek tako – sigurni smo da ste ih izbacili još u prvim tjednima trudnoće.

26. tjedan

Promjene raspoloženja koje smo ranije spominjali su se vratile. Ponavljamo: mi smo na Vašoj strani. Prirodno je plakati. Jednako tako, prirodno je smijati se čak i prije nego se posljednja suza osušila na obrazu. Vi ste razlog zbog kojeg se ova planeta vrti oko svoje osi, ne zaboravite na to, ma kako se sada osjećali.

Vaša beba

Udahnite duboko prije nego ovo pročitate: beba već može samostalno disati! Alveole su već razvijene, a beba Vas odlično čuje i izvrsno raspoznaje svjetlo od tame. Naš prijedlog je da se, u intimi doma, i Vi i partner naizmjence obraćate bebi i pričate joj. Nauka kaže, a mi ju podržavamo, je da će ova aktivnost doprinijeti bliskosti: između bebe i Vas, ali i između Vas i partnera.

Beba je ovoga tjedna duga 35 cm, a teška 700 grama.

O čemu razmišljate?

Vjerojatno o tome da ste, nekako, dobili kožni osip. Dobra vijest je da je urtikarija u trudnoći sasvim normalna i česta pojava.

Vaše tijelo

Ako osjećate potrebu da nam napišete zahvalnicu nakon ovoga što ćemo Vam reći, mi Vas potpuno razumijemo: svrab koji sada osjećate je prolazan. Obuzdajte potrebu da kupite hrpu skupih krema koje će Vam olakšati, jer bi to bilo samo bespotrebno trošenje kućnog budžeta koji možete daleko pametnije iskoristiti ovih dana. Nadalje, Vaš mokraćni mjehur ne možete kontrolirati. Točka. Svaki put kada kihnete ili se nasmijete, može doći do „nezgode“. To je potpuno normalno. Napunite zalihe Violeta ulošcima i opustite se. I to će proći.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora