Trudnički kalendar - 7. mjesec

27. tjedan

Svjetlo na kraju tunela je sve svjetlije, i za Vas i za Vašu bebu (posebice za bebu). Ostalo nam je još samo 13 tjedana. Zbog čudne trudničke jednadžbe, to može biti tjedan gore ili dolje, ali još malo nam je ostalo do cilja.

Vaša beba

O samostalnosti bebinog organizma možda najbolje govori podatak da prijevremeni porođaju koji se dogode u ovom tjednu imaju 85% šanse da sretno završe. Beba je u posljednjih 15 tjedana udvostručila veličinu i težinu i razvija ubrzano sve vitalne funkcije koje ju pripremaju za dolazak na svijet. Žilava mala stvorenja se već sada bore za svoje mjesto pod Suncem, a Vaša je odgovornost (od sada pa nadalje i ubuduće) da im to mjesto učinite što ugodnijim.

Beba je teška 800 grama i duga 34 cm.

O čemu razmišljate?

Teško nam je zamisliti da razmišljate o bilo čemu drugom osim o trenutku kada ćete, napokon, zagrliti Vaše maleno.

Vaše tijelo

Iako nestrpljivo očekujete trenutak kada ćete ju zagrliti, beba još uvijek ovisi o Vašem tijelu i njegovoj udobnosti. Žao nam je što smo prvi koji Vam ovo moraju reći, ali sada je pravo vrijeme da obratite pažnju na sve (Vaše i bebine) vitalne funkcije, jer od ovog trenutka postoji mogućnost prijevremenog porođaja. Na svaki neobičan signal koji Vam tijelo šalje (poput kontrakcija maternice) bez oklijevanja nazovite Vašeg liječnika. Ako već niste, natoplije preporučujemo da smanjite dnevnu dozu kofeina i ostalih tvari koje stimuliraju živčani sustav. Sada je pravo vrijeme da u potpunosti budete opušteni.

28. tjedan

Ukoliko već niste, sada je pravo vrijeme da svoje i partnerove roditelje propitkujete o tome kakvi ste bili u dojenačkoj dobi, koliko ste težili pri porodu i da li ste spavali cijelu noć. Ne mora značiti da će se povijest ponoviti, iako genetika tvrdi da neće biti neke velike razlike između Vas i Vaše bebe. Nije li ovo nešto najčudesnije s čim ste se do sada susreli?

Vaša beba

Boja očiju je već određena i, iako Vi to sada ne vidite, beba Vam namiguje. Vi ste saveznici u ovoj priči i red je da namigujete jedno drugom! Iako će boja u prvih nekoliko tjedana biti tamno plava, neka Vas to ne zavara: stvarnu boju ćete znati tek 6 tjedana po rođenju.

Beba je duga 37 cm, a teška 900 grama. Bližimo se (prvom) kilogramu!

O čemu razmišljate?

Dvojbe o Vašoj sposobnosti da budete roditelj su se vratile. Ukoliko ovo čitate, mi Vam s odgovornošću tvrdimo: da, Vi ste najbolji roditelj od postanka svijeta do danas. Radi roditelja poput Vas Zemlja opstaje toliko milijardi godina.

Vaše tijelo

Pregled u ovom periodu će podrazumijevati i ponovni test Rh-faktora. Ovaj test pokazuje da li su se u Vašoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti bebu. Naime, organizam Rh negativne majke stvara antitijela protiv Rh pozitivnih krvnih stanica.

Za većinu Rh negativnih majki prva trudnoća i porod prođu bez poteškoća, iako majka može poslije porođaja postati osjetljiva na Rh pozitivnu krv koja ulazi u njezin krvotok, pa u slijedećoj trudnoći može doći do Rh osjetljivosti. Rh osjetljivost može se spriječiti lijekom koji se zove Rh imunoglobulin. Ako se radi o drugoj trudnoći unutar 72 sata od poroda dobiva se injekcija Rh imunoglobulina. Oni se vezuju na eritrocite djeteta u majčinoj krvi i uništavaju ih prije nego što reagira majčin imunološki sustav stvaranjem vlastitih protutijela koja bi bila opasna u sljedećoj trudnoći.

Dosta stručnih izraza. Mi, a i Vaši najbliži, i dalje mislimo da ste prelijepi.

29. tjedan

Ljepota majčinstva je i u tome što Vas od sada kupovina ne raduje kada ju pravite za sebe: istinska sreća dolazi s tim što od sada kupujete odjeću za bebu.

Vaša beba

Razumljivo je da strah od prijevremenog poroda može biti istinski neugodan, ali je dobra vijest da je današnja medicina toliko uznapredovala da, u slučaju da se rodi u ovom tjednu, beba ima 9 od 10 šansi da bude dobro. Opustite se.

Refleks sisanja je do sada usavršen skoro do savršenstva.

Beba je u ovom tjednu dosegla cijeli kilogram, a duga je 38 cm.

O čemu razmišljate?

Vjerojatno se čudite tome da Vas je par minijaturnih čarapica usrećio Više nego najskuplji par cipela koje ste kupili.

Vaše tijelo

Pogledajmo činjenici u oči: do sada ste vjerojatno potpuno otečeni. Skinuli ste vjenčani prsten, a ni omiljene tenisice više ne odgovaraju. Za 11 tjedana će sve biti gotovo. Samo hrabro.

Naš ovotjedni savjet je da u najvećoj mogućoj mjeri smanjite unos soli u organizam. Naime – sol je glavni „krivac“ koji zadržava tekućinu u tijelu i otežava rad bubrega. Dobra vijest je da sada imate puno pravo da podignete noge na stol i tražite od partnera da Vam donese sok i omiljeni časopis. Trudnoća nije uvijek neugodna, zar ne?

30. tjedan

Sada je pravo vrijeme da krenete na tečaj roditeljstva. Nemate izgovor: deviza „što ne znam, ne boli“ u trudnoći i porođaju je potpuno neupotrebljiva. Naš je savjet da porod dočekate spremni.

Vaša beba

Noktići na rukama i nogama su ovoga tjedna konačno formirani. Jeste li pripremili male rukavice koje će, po porodu, spriječiti bebu da nehotice izgrebe lice? Ako niste, sada je pravo vrijeme za to.

Beba je duga 39 cm, a teška 1100 grama.

O čemu razmišljate?

Ne možemo točno predvidjeti što Vam je na pameti ovoga tjedna, ali Vam možemo sa sigurnošću reći slijedeće: milijarde žena prije Vas su se suočavale sa strahom od bola pri porodu. Vaša majka, na primjer, ili najdraža teta. Rječju, šta god da Vas plaši ovoga tjedna – niste prvi.

Vaše tijelo

Opasnost od preklampsije je još prisutna. Pomno pratite signale koje Vam tijelo šalje: ekstremna otečenost ili neizdrživa glavobolja su razlog da se odmah i bez odlaganja javite Vašem liječniku. Uobičajeni problem u ovoj fazi mogu biti i hemeroidi. Topla kupka će Vam pomoći, ali i Violeta ulošci s ekstraktom kantariona, koji će blagotvorno djelovati na „krizno“ područje. Zapamtite: hemeroidi su prirodna stvar u ovoj fazi i nemate ni jedan razlog da Vam bude neugodno razgovarati s liječnikom o ovom problemu.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora