Trudnički kalendar - 8. mjesec

31. tjedan

Opet razlog za čestitke i slavlje: do kraja je ostao jednocifreni broj! Još 9 tjedana i na cilju smo!

Vaša beba

Što da Vam kažemo – već je „velika“! Organi su gotovo zreli, a zaostaju samo pluća, čiju zrelost pospješuje surfaktant, tvar koja omogućuje širenje plućnih mjehurića, alveola, te zrak može prodirati u njih.

Beba je teška 1400 grama i duga 40 cm.

O čemu razmišljate?

Najvjerojatnije imate potrebu da s puno suosjećanja zagrlite svaku trudnicu koju sretnete. Samo Vi razumijete jedna drugu!

Vaše tijelo

Snažne kontrakcije maternice koje ste osjetili najvjerojatnije nisu razlog za paniku (ukoliko traju kratko i ponavljaju se tek svakih nekoliko dana). Naime, radi se o takozvanim „lažnim“, ili Braxton-Hicksovim trudovima. Vaša se maternica priprema za veliki događaj, to je sve. Topla kupka ili lagana šetnja mogu pomoći. I da: znamo da Vas je ovoga tjedna uhvatila skoro nesavladiva želja za pospremanjem kuće. Ograničite aktivnosti na čišćenje prašine i ni slučajno nemojte pokušati pomijerati namještaj, ma kako Vam se činilo da bi ta fotelja daleko bolje izgledala u drugom kutu dnevnog boravka.

32. tjedan

Pregledi na koje ste do sada išli jednom mjesečno, od sada počinju bivati češći: k liječniku idete jednom u dva tjedna. Sjećate li se dnevnika s početka ovog putovanja? Svakako u njega zapišite sva pitanja, dvojbe i strahove koje imate između dva pregleda i svakako ih postavite svom ginekologu na narednom pregledu.

Vaša beba

Razlog snažnog udaranja je što će se beba ovoga tjedna Vaša okrenuti glavom na dolje, spremajući se za porod. Dakle, vrijedjelo je trpjeti. Skoro smo spremni za dan P – porod.

Sjećate li se omiljenih čizama koje sežu iznad koljena koje ste nosili prije trudnoće? Beba je sada otprilike te veličine: duga je 40,5 cm, a teška 1600 grama.

O čemu razmišljate?

„Sudeći po jačini udaraca, vjerojatno nosim budućeg No. 1 strijelca nacionalne nogometne reprezentacije.“

Vaše tijelo

Nauka, uz dužno poštovanje, nije smislila niti jedan 100% učinkovit trik kojim ćete ublažiti udarce i ples bebe unutar Vašeg trbuha... Sve čime Vas možemo utješti je, slijedom: i Vi ste to radili Vašoj majci – kao dama primite „osvetu“; za manje od 2 mjeseca će sve biti prošlost; kada postane izrazito neugodno – prošetajte, popijte čašu hladne vode ili u sred noći snažno prodrmajte partnera koji, za razliku od Vas bezbrižno i mirno spava, uz povike: „Vrijeme je! Vrijeme je!“ (ovo služi samo za Vaše osobno zadovoljstvo i zabavu).

33. tjedan

Nećemo Vas zavaravati: znamo da Vam je teško ovoga tjedna. Otečeni ste, teško se krećete, nervozni zbog iščekivanja, imate na tisuće pitanja, a nemate dovoljno odgovora. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi: onog trenutka kada uzmete čedo u ruke, sve će to biti stvar prošlosti, koje se nećete niti sjećati.

Vaša beba

Ovoga ćemo tjedna preskočiti sve opise: bebi je trenutno daleko udobnije nego Vama. I dalje mislimo da ste prekrasni, a beba je duga 42 cm i teška 1800 grama.

O čemu razmišljate?

Pored misli o tome kako Vam je mjehur velične zrna graška, teško da o bilo čemu drugom možete razmišljati. Suosjećamo.

Vaše tijelo

Vaše tijelo ovog tjedna, pa sve do kraja putovanja, uopće ne nalikuje na VAŠE tijelo. Više je nalik punom pansionu – funkcijom i veličinom. Dobra vijest je da smo skoro pri kraju.

Sada je pravo vrijeme da se raspitate o epiduralnoj anesteziji i svim drugim opcijama koje bi Vam mogle ublažiti bolove pri porodu, ali i da s partnerom konačno dogovorite da li će (da li je spreman? Da li je zaista spreman?) prisustvovati porodu. Imajte na umu da je to veličanstven trenutak koji nikako ne smije pasti u sjenu stoga što će ga cijeli liječnički tim dozivati svijesti.

34. tjedan

Sve ste već pripremili i spremni ste za veliki događaj. Još Vas svega 6 tjedana dijeli od poroda. Iskoristite ih da vrijeme provedete s parterom i prijateljima. Spremni ste. Odrasli ste. Sada je vrijeme da i njima pomognete da se spreme na to da će Vas uskoro dijeliti s Najvažnijim bićem.

Vaša beba

Lanugo dlačice već počinju nestajati, a beba izgleda kao da je uronjena u vrhnje (sjećate se verniksa, zaštitnog sloja koji smo spomenuli pred koji tjedan?). Imuni sistem je već izgrađen – briga manje.

Beba je duga 43 cm, a teška 2300 grama (čitajte nam s usana: skoro dva i pol kilograma!).

O čemu razmišljate?

Nadamo se da ovog tjedna ne razmišljate previše, nego koristite svaki trenutak da se opustite, odmorite i drijemate.

Vaše tijelo

„Vaše tijelo“ je stvar nekih prošlih vremena. Dobra vijest je što je to stanje – iako „drugo“ sada više nego ikad – samo privremeno. Za Vas ovoga tjedna imamo tri savjeta:

1. Odmarajte

2. Odmarajte

3. Sve svoje obaveze prepustite drugima i ODMARAJTE

35. tjedan

Sada kada ste sve bliži kraju, vrlo je važno da se skoncentrirate na veliki dan koji dolazi. Još svega nekoliko tjedana, jupi!

Vaša beba

Sve je već formirano i sada ubrzano dobija na težini. Noktići su potpuno porasli i odmah po rođenjui će, baš poput Vas, imati pedikir i manikir. Ujutro vjerojatno osjećate bebino rastezanje i namještanje. Jasno je da ni Vama ne bi bilo ugodno u tako malom prostoru – sjetite se toga kada beba slijedeći put pritisne Vaš mjehur.

Beba je duga 44,5 cm, a teška 2300 grama.

O čemu razmišljate?

Svakako ne trebate razmišljati o prođaju i svim neugodnostima koje dolaze s njim. Radije razmišljajte kako ćete uskoro u rukama držati Vaše maleno.

Vaše tijelo

Sasvim je jasno tko je pobjednik u ovoj priči: već mjesecima se Vaša beba borila za svoj vlastiti prostor i sada je, konačno, u tome i uspjela! Svi Vaši organi su gurnuti u stranu i vjerojatno Vas prate poteškoće poput lošijeg varenja, vrlo (vrlo, vrlo) čestih odlazaka na toalet i bolova u leđima. Samo hrabro – uskoro će se sve vratiti u normalno stanje.

Od ovog tjedna Vašeg ginekologa ćete posjećivati jednom tjedno. Sada je pravo vrijeme i da se raspitate tko je Vaša patronažna sestra, koja će Vam pomagati nakon poroda.

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora