Trudnički kalendar - 9. mjesec

36. tjedan

Ostalo nam je oko 28 dana do kraja. Sada je vrijeme da dovršite sve pripreme za početak novog života. Da li imate dovoljnu količinu Violeta pelena? Kao novi roditelji, možda ćete za koji tjedan shvatiti da uređenje bebine sobe možda i nije bilo najfunkcionalnije, ali svakako se ne želite zateći bez pelena – to možete odmah riješiti!

Vaša beba

Beba ima praktički 100 %-tnu šansu da preživi. Posteljica je ostarila; kada biste je mogli vidjeti pod mikroskopom, vidjeli biste znake starosti! U toku posljednjih tjedana trudnoće više ne obavlja svoju ulogu tako dobro kao u ranijem periodu.

Beba je duga 46 cm i teška 2500 grama.

O čemu razmišljate?

Vjerojatno odbrojavate: dane, sate, minute... Još malo i gotovo!

Vaše tijelo

Baš kada pomislite da nećete više moći podnijeti niti jedan dan da Vam beba gura pluća, osjetiti ćete olakšanje. Ovo se događa stoga što se beba sada spušta u porodni položaj i oslobađa pritisak na pluća. Priroda je čudesna i za sve se pobrinula. Ne zaboravite: za koji dan više neće biti spavanja. Stoga iskoristite baš svaki trenutak da spavate. Stvorite zalihe sna – trebati će Vam.

37. tjedan

Sada kada ste praktički na kraju puta, u ovom dijelu imamo manje savjeta za Vas. Još jednom provjerite je li sve potrebno spremno i prebacite se na informacije o trudovima i porodu.

Vaša beba

Vaša je beba gotovo spremna za porod. Crijeva su joj ispunjena prvom stolicom koja je zelenkaste boje, a naziva se mekonij. Sadržaj izaziva micanje crijeva, koje može potisnuti stolicu već za vrijeme poroda, no to se pretežno događa poslije rođenja. Dečkićima su se testisi već spustili u mošnju.

Beba je duga 48 cm, a teška 3000 grama.

O čemu razmišljate?

„Možda ne mogu jesti, piti niti spavati, ali mogu izvanredno imitirati kita!“

Vaše tijelo

To je to! Uspjeli ste! Krajem ovog tjedna ste potpuno sremni za porod i to se može dogoditi svakog trena. U ovom tjednu će Vaš liječnik obaviti takozvani „unutarnji pregled“, kako bi se provjerio kako stvari napreduju. Nećemo Vas lagati – ovaj pregled može biti prilično neugodan. Nakon njega ćete možda primijetiti nekoliko smeđih mrlja na Vašem rublju i to je potpuno normalno. Ipak, ukoliko primijetite svježu krv, smjesta se javite Vašem liječniku ili bbici.

38. tjedan

Još dva tjedna (po onoj uvrnutoj trudničkoj matematici). Potreba za „gniježđenjem“ je sada vjerojatno na svom vrhuncu: perete, peglate i slažete (pa sve ispočetka) malene benkice i majice i pitate se kako je moguće da netko može stati u tako minijaturne stvari.

Vaša beba

S tijela su nestale gotovo sve dlačice lanugo, a verniks, masni sloj, je ostao još samo na lopaticama i gornjemu dijelu leđa. Plod ima kosu, a potpuno su razvijene i obrve i trepavice. Plodova je voda zbog oljuštenih stanica i masnoće bjelkasta, kažemo da je mliječne boje. To je znak da je beba zrela i da se u svojem domu još uvijek dobro osjeća.

Beba je duga oko 50 cm, a teži 3100 grama.

O čemu razmišljate?

„Nadam se da vodenjak neće puknuti dok sam u restoranu ili dućanu. To bi bilo neugodno...“

Vaše tijelo

Kako Vaš cerviks počinje da se skraćuje i otvara, mali sluzavi čep koji ga zatvara izlazi napolje, obično ne u jednom delu već kao ružičasta sluz, obojena krvlju iz puknutih kapilara koji su je držali prethodno pričvršćenu za cerviks. Mnoge žene nemaju ovu "predstavu". Druge je imaju i kroz rani i kroz aktivni porođaj.

39. tjedan

Ne ispuštate kalendar iz ruke? Napominjemo da samo 10% beba stiže na planirani datum, stoga ne brinite pretjerano – može Vas iznenaditi svakog trenutka, ali i ako planirani termin prođe a ništa se ne dogodi, ne brinite. Još samo malo strpljenja.

Vaša beba

Sada je već sasvim nestrpljiva i, jednako kao i Vi, spremna da se konačno upoznate licem u lice. Imunosni sustav je još uvijek prilično nezreo, stoga antitijela i dalje dobiva preko plodove vode, a poslije rođenja će ih dobivati preko majčina mlijeka. Zato je dojenje tako važna prednost, jer najbolji suputnik za zdrav život pritječe baš iz maminih prsa. Stoga se vrijedi potruditi.

Beba u ovom tjednu teži 3,3 kilograma, a dugačka je oko 50 cm. Posteljica teži približno koliko i beba, a i pupkovina je približno njene dužine.

Jeste li znali da se plodna voda mijenja se svaka tri sata, i tijekom poroda? Stručnjaci još nisu uspjeli detaljnije razriješiti problem oko toga gdje se stvara plodna voda. Zna se da se sastoji od urina, znoja i ostalih tekućina koje izlučuje fetus.

O čemu razmišljate?

Ne, ne: nikada nismo obećali da će SVE tegobe nestati na kraju! Problem sa stolicom je, ipak, posljednji u nizu trudničkih neugodnosti.

Vaša beba

Beba sada skuplja hrabrost da napokon krene na put!

Vaše tijelo

Savjetujemo da se ne prepustite panici na prvi znak kontrakcija. Ponekad potraje i do 12 sati da se maternica otvori samo 1 ili 2 centimetra. Svakako ćete ih radije provesti u udobnosti vlastitog doma, nego u pretporođajnoj bolničkoj sobi.

40. tjedan

Halo, ima li koga ovdje? Jeste li još s nama? A možda će Vas prvi trudovi prekinuti upravo na polovini ovog teksta? Sretno!

Vaša beba

Sada je već i ona nestrpljiva. Zbog nedostatka mjesta se umirila, ali svakako ćete u danu osjetiti oko 10-ak pokreta bebe, najčešće u poslijepodnevnim satima. U suprotnom odmah nazovite Vašeg liječnika ili babicu.

O čemu razmišljate?

„Pitam se da li će beba imati moj ili tatin nos.“

Vaše tijelo

U danima prije poroda možete primijetiti i sljedeće znakove koji Vas ne bi trebali smesti jer nije nužno da porod počne odmah kada se oni jave. U te znakove pripadaju: krvavi vaginalni iscjedak, izlaženje sluznog čepa, povećan apetit, proljev… Obično sluzasti i pomalo krvav čep izađe nekoliko dana prije početka poroda.

Sada već možete početi odbrojavati zadnje minute trudnoće, naravno ako ste još tu i ako već ne ljubite najljepšu bebu na svijetu. Kada se vratite iz rodilišta i saberete sve utiske od poroda, pozivamo Vas da ih podijelite s nama.

41. tjedan

Još ste tu?! Samo strpljivo, mislite na to da skoro 98% trudnica rađa nakon planiranog termina.

Vaše tijelo

Jeste li znali da spolni odnosi i orgazam mogu ubrzati porod u ovoj fazi? Nije li divno u ljubavi krenuti na tu avanturu?

42. tjedan

Rijetkima koji nas sada čitaju želimo puno sreće, jer ćete vjerojatno uskoro krenuti prema rodilištu.

Svim sretnim mamama (i tatama!) koji su nas pratili kroz sve tjedne trudnoće čestitamo od srca i želimo sretan novi početak u životu!

Vaš Violeta tim

*Kalendar trudnoće služi kao orijentir i može se razlikovati od izvora do izvora